Porta-nadons

L’ús de motxilles o fulards portanadons aporta nombrosos beneficis a la mare i al nadó. Per una banda el nadó es sent reconfortat sentint-se a prop de la mare i això l’ajuda a desenvolupar una bona autoestima i a ser més independent a la llarga.

 

Normalment els nadons que es porten en motxilla, bandolera o fulard, ploren menys, estan més tranquils i fins i tot tenen menys còlics. Per altra banda el moviment del portador al caminar, el balanceig, etc. ajuda a estimular el seu desenvolupament neuronal. Així mateix el nadó forma part del món de la mare o el pare (cosa que no s’aconsegueix amb el cotxet) al situar-se a la mateixa altura que l’adult, escoltar les converses, veure les mateixes coses... Aquest fet contribueix a una millor socialització de l’infant i al desenvolupament de la parla.

 

Pel que fa a la mare la depressió postpart entre mares que duen el seu fill/a a sobre és menor que entre mares que el duen en cotxet. Això és degut a que les hormones relacionades amb l’instint maternal, com la oxitocina o la prolactina, són estimulades amb més freqüència, per la qual cosa la mare es sent més tranquil·la i estable. A més, el portar el fill a sobre contribueix al coneixement mutu i la mare està més segura de sí mateixa perquè entén millor les necessitats del seu fill o filla.

Ara bé, quins requisits ha de complir un sistema portanadons per ser ergonòmic?

 

Ha de possibilitar, facilitar i assegurar que la postura del nadó és la postura de la “granota” o la lletra “M”. El nadó ha d’anar còmodament assegut amb les cames obertes en un angle de 45º respecte el seu eix corporal. És a dir, els genolls han d’estar lleugerament més amunt que el cul per garantir que el cap del fèmur encaixa perfectament amb l’acetàbul del maluc.

 

La columna vertebral del nadó ha de poder estar en forma corba o de C. Dur el nadó mirant endavant obliga al nadó a mantenir l’esquen a recta o a allunyar-se del portador per poder tenir la columna en la seva postura natural. Això obliga el portador a compensar el pes tirant-se enrere per ressituar el seu eix de gravetat i pot provocar mal d’esquena i espatlles. Per no parlar de les cames penjant del nadó i forçant el seu maluc.

 

Més informació al Bloc de La caseta de l'arbre.